Tips til en autismevenlig julemåned

Julen nærmer sig med hastige skridt … 🎄

Selvom julen for mange er den mest vidunderlige tid på året, er den for andre en tid, der helst skal overståes hurtigst muligt.

Hvordan kan vi forme og tilrettelægge julen, så den bliver til at holde ud for hele familien – og blive dén begivenhed vi ser tilbage på, som en god oplevelse og et godt minde.

Ingen skal lide under julen, men det er bare dét ved jul, at vi føler, at vi er nødt til at opfylde en masse forventninger. Vi skal være glade og hygge os i en hel måned, ja endnu før, for supermarkederne starter allerede i begyndelsen af november med at sælge julegodter og pynte op.

Vælg de traditioner, der ikke stresser

Det er ofte de små ting, som afgør om julen bliver vellykket eller ej. Dét, der kan plage børn med autisme ved juletid, er ofte ting som tilsyneladende glæder alle andre. Julen er fyldt med ritualer (som for nogle ikke giver mening), flere sociale sammenkomster og et sansemæssigt bombardement af dufte, lyde og smagsindtryk, som på en gang kan virke alt for overvældende.

Du er måske nødt til at ændre nogle af de ting, du elsker at gøre i julemånedet. Det kan selvfølgelig være svært at give slip på de traditioner, du er vokset op med. Men en del af processen er at give slip og indføre nye traditioner sammen med dit barn. 

Stil dig selv spørgsmålet;
– Hvorfor har du svært ved at give slip på gamle juletraditioner?

Er det fordi:

  • Jeg vil gerne please andre?
  • Alle andre gør det?
  • Sådan har det altid været?

Juleforberedelser kan være stressende, og for at de ikke skal blive alt for langstrakte, kan I eventuelt vente med forberedelserne til senere i december. Det kan være, at du er nødt til at takke nej til et par julearrangement og det er helt okay.

Tal om det, der kan være svært ved julen – og hvilke ønsker og forventninger I har til den. I kan f.eks. starte med at udarbejde en plan for december måned, som I er enige om – og vente med at lave en plan for juleaften. Det mindsker stress, at vide hvad der skal ske i løbet af måneden – og vil skabe en ro, som hurtigt vil forplante sig til resten af familien.

Hvad med ønsker og gaver?

For at undgå stress kan julegaverne købes i god tid. Det kan gøres på nettet, men ønsker dit barn en hygge jule-tur i byen, så vælg en dag og et tidspunkt, hvor julehandlen ikke er på sit højeste.

Det kan være en hjælp for nogle børn, at;

  • Være med til at købe sine egne julegaver
  • Pakke egne gaver ind f.eks. i cellofan, så det på forhånd ved, hvad det får.
  • Være med til at bestemme, hvem der giver hvilke gaver til hvem

I kan også vælge at bruge en juledag på at rydde ud i dit barns legetøj. Måske kan det finde nogle ting, at give videre? Det er en god måde at lære at være en god giver. Og det handler julen også om.

Ønsker dig og familien en rigtig god julemåned
/Karin

Har du brug for hjælp til dit barn eller viden om den pædagogiske tilgang, er du velkommen til at book en GRATIS 30 minutter samtale med mig. Skrive til mig på mail

Jeg glæder mig til at høre fra dig!