Sådan gør du juleaften til en autismesucces

Foto: S&B Vonlanthen

Hvordan kan du skabe rammer for en hyggelig juleaften, så den bliver god for alle børn og voksne?

Det komme helt an på, hvad du har forberedt dit barn på. Der er stor forskel på, at holde jul hjemme i vante omgivelser – eller ude hos andre. Relationen til de personer I skal være sammen med er også afgørende. Det er ikke juleaften, du skal forsøge at få dit barn til at hygge sig eller tilbringe tid med nogen, det ikke synes om eller accepterer. Det har tit den modsatte effekt og er måske den trigger som gør, at juleaften bliver knap så hyggelig.

Hvad gør juleaften vellykket?

Et barn med autisme kan have mange bekymringer op til juleaften – bekymringer du kan hjælpe dit barn med at få minimeret. Sæt jer sammen en god tid før juleaften og bliv enige om en plan for hele dagen – fra I står op, til juleaften er slut. Gør den så detaljeret, som der er brug for – og gerne visuel. For nogle børn er det godt, at der står tidspunkt ud for de forskellige punkter, for andre er rækkefølgen nok.

Få klarhed over spørgsmål som:

 • Hvor mange pakker må jeg åbne i løbet af dagen?
 • Hvem er inviteret?
 • Hvad tid kommer gæsterne?
 • Hvad skal jeg lave, indtil gæsterne kommer?
 • Hvad skal vi have at spise?
 • Hvornår sætter vi os til bords?
 • Hvor skal jeg sidde?
 • Hvem skal jeg sidde ved siden af?
 • Hvornår må jeg forlade bordet?
 • Hvor må jeg gå hen, når jeg forlader bordet?
 • Hvem skal have lov til at pakke en gave op først?
 • Hvem skal jeg gå rundt om juletræet med?
 • Hvornår må jeg spise godterne fra træet?
 • Hvad skal jeg gøre, når jeg ikke orker mere?
 • Hvornår slutter juleaften?

Hvem skal kende planen?

Det kan også være en god idé, at alle, I holder juleaften med, kender til planen og er indforståede med, at det er sådan, aftenen kommer til at forløbe. Så er forventningerne afstemt, uheldige situationer minimeret og dét, uanset om I holder jul hjemme eller ude. 

Opstår der konflikter, så bøj af og undgå at optrappe dem. Lad dig ikke presse af, hvad andre mener (eller det, du kan læse ud fra deres mimik). Målet for aftenen er, at alle får en hyggelig og fredelig aften.

Min juleaften

I de sidste mange år har vi kun været fire, juleaften. Det er ikke, fordi vores familier ikke er inviteret, men de fleste har deres egne traditioner og familier. Vi følger samme rutine hvert år – ‘same procedure as last year‘. Det giver ro og føles trygt for vores søn.

Vi har tid, ro og fred til at nyde dagen. Ingen af os behøver at stresser. Vi står sent op, spiser morgenmad sammen, ser fjernsyn (film og Disney) og finder noget pænt tøj til om aftenen (Ja, hunden får sågar butterfly/slips på).

Jeg laver julemaden. Den skal smage, som den plejer. Det nytter ikke, at svigermor tilbyder sin hjælp – ‘drengene’ vil protestere. Forberedelserne til julemaden starter altid dagen før juleaftensdag, hvor jeg gør følgende klar:

 • Anden bliver stegt, parteret og anrettet i et fad
 • Risene bliver kogt til grød
 • Mandlerne hakkes og blandes i grøden
 • Kartoflerne bliver brunet og lagt i et fad
 • Det hele sættes på køl til dagen efter

Juleaftensdag, sent på eftermiddag sætter jeg flæskestegen i ovnen. Imens den passer sig selv, færdiggør jeg resten af julemaden, så vi kan sætte os til bords til aftalt tid.

Efter julemiddagen har vi overskud til gaveudpakning, spille banko og spiser godter, hvis der er plads i maverne. Når svigermor begynder at nikke med hovedet, er det på tide at sende hende hjem. Når hun er gået, runder vi aftenen af med (endnu) et glas portvin og transmission af Pavens messe i Rom.

Læs også Tips til en autismevenlig julemåned

Glædelig jul
/Karin

☃

Har du brug for hjælp til dit barn eller viden om den pædagogiske tilgang, er du velkommen til at book en GRATIS 30 minutter samtale med mig. Skrive til mig på mail

Jeg glæder mig til at høre fra dig!