Derfor blev katten Max hovedperson i Finurlige Max

Finurlige Max er en følelses-åbnende bog skrevet specielt til børn på autisme-spektret.

Hvordan er det lige, at vi voksne kan åbne op for den gode samtale med børn og få talt om de svære udfordringer, tanker og følelser, som barnet oplever hver dag? Det kan være svært midt i en travl voksen-hverdag at skulle sætte sig ind i et autistisk barns verden.

Min seneste bog – Finurlige Max 🐈 – giver dig et helt specielt redskab til at åbne op for den gode samtale med dit autistiske barn. Når du læser bogen højt for dit barn, får barnet øje på de særlige udfordringer katten Max oplever i sin hverdag – og barnet kan spejle sig i udfordringerne og i Max. Du skaber et fortroligt og trygt rum, hvor dit barn får mulighed for at sætte ord på de svære tanker og følelser.

Siden jeg selv var barn, har jeg været fascineret af katte og har haft rigtig mange af dem – tykke, tynde, røde, stribede, og brogede. Katten har været min følgesvend, fortrolige og dén jeg søgte trøst hos, når jeg var ked af det. Den kat jeg har holdt mest af, var en killing som jeg og mine seks søskende fandt, da vi var børn. Og det hele startede egentlig der …

Min første forelskelse – katten Vimmer

Jeg er 10 år gammel og bor sammen med mine forældre og seks søskende i et hus i Hareskov by.

Vores have ligger op til Værebro Å og eng. Åen ender i en lille mose ikke langt derfra. Selvom jeg har mange søskende, går jeg ofte alene ned til mosen for at fiske skaller, aborre og geder. Jeg finder ro ved at sidde ved vandkanten og vente på, at der er bid.

En dag, da mine søskende går med mig ned til mosen, finder vi en lille forladt killing i sivene ved mosen.  Vi tager den meget sultne killing med hjem. Efter et par dage, hvor den har siddet under mit soveværelsesvindue og miavet, får vi lov til at beholde den.

(Vi fortæller først min far mange år senere, at katten fik lov til at hoppe ind ad vinduet for at sove i min seng om dagen, så snart han var ude af døren på vej til arbejde. Om aftenen, når min far kom hjem, blev katten lukket samme vej ud og sad så under vinduet og brokkede sig.)

Vimmer, som hun kommer til at hedde, bliver udstyret med et fint halsbånd med en lille klokke. Klokken ringer, når hun springer gennem græsset i hælende på mig på vej til mosen. Hun kan godt lide friskfanget fisk. Jeg kan altid høre, når Vimmer er i nærheden. Og kan jeg ikke høre klokken, kalder jeg på hende, så kommer hun – hvis hun altså vil.

Katte er jo helt deres egne og det lever Vimmer også helt op til. Hun gør kun dét, hun har lyst til. Vimmer er alt for selvstændig til bare at gøre mig tilpas – eller nogen anden for den sags skyld. Sådan er det med alle katte. Du skal gøre dig fortjent til deres venskab. Men har du først en kats fortrolighed og forstår katte-sprog, så har du en ven for livet.

Er der noget hyggeligere, end når en kat lægger sig til rette i ens skød og begynder at spinde?

finurlige-max

Katten Max er også glad for at ligge i skødet. Han har en unik evne til at få dig til at slappe af og afstresse. Katte spinder, når de er glad og tilfredse, men også for at berolige sig selv. Kattens spinden har en positiv effekt på dit helbred.

Det er videnskabeligt bevist, at når katte spinder:

  • Bliver du beroliget
  • Får reduceret dit stressniveau
  • Får sænket dit blodtryk
  • Din vejrtrækning bliver stabil

En kat spinder med en frekvens på cirka 25 svingninger per sekund. Det skulle være netop de svingninger, der kan påvirke vores krop, så vi får det bedre. 

Hvordan ender vi som familie med at blive hundeejere og møde katten Max?

Det gør vi, fordi min søn har katte-allergi – og jeg hører om en hund, som har født de sødeste “uldtotter”. Jeg tænker, at en blød bomuldshund vil være godt for min søn og give ham lidt selskab. Et kæledyr er noget man sætter pris på, når man er enebarn.

Det er kærlighed ved første blik og hvalpen Alvin flytter ind i vores lejlighed 8 uger gammel. Han bliver vist frem og luftes mange gang i løbet af en dag. Turene går ofte til Frederiksberg have, hvor vi møder katten Max for første gang. Han sidder i solen på en bænk og misser med øjnene.

Efterhånden som jeg lærer Max at kende, vokser idéen om at lave en bog for børn på autisme- spektret. Max er den perfekte hovedperson. Han er pudsig, underfundig og skarpsindig – ligesom mange børn med autisme også er det. Og han skiller sig også ud med sin røde farver og sin store størrelse – en rigtig bamse-kat.

Du kan også gå på opdagelse i Frederiksberg have – og er du heldig, møder du søde Max

En beundrer af Max skrev:

”Kære Karin

Begge børn blev meget glade for bogen og meget interesseret i indholdet. Netop i dag har vi været på besøg i Frederiksberg Have, for at kigge efter Max. Jeg forberedte børnene på, at vi måske ikke fandt ham, men tænk, det gjorde vi! Katten lå i skødet på en herre, blev kælet og fik mad, mens en anden herre sad ved siden af.

Vi fik snakket og taget billeder, mens den ene fortalte, at han havde taget billeder til bogen. En stor oplevelse for børnene. Vi havde et tredje barnebarn med, som også var meget optaget af det hele, så hende vil jeg også glæde med bogen. Så jeg vender lige tilbage til dig.”

– Marina Jensen

 

Du kan købe Finurlige Max hos:

Arnold Busck
SAXO
BogReolen

Har du brug for hjælp til dit barn eller viden om den pædagogiske tilgang, er du velkommen til at book en GRATIS 30 minutter samtale med mig. Skrive til mig på mail.

Jeg glæder mig til at høre fra dig!

/Karin Bonnesen