Deltager dine børn i familiens opgaver?

Det kan lade sig gøre at få dine unger til at hjælpe til

Jeg ved selvfølgelig ikke, hvordan du og din familie fordeler opgaver hjemme hos jer. Men i min lille familie har vi forskellige roller i forhold til opgaver, der skal løses i vores hjem. Vi laver ikke det samme og har ikke millimeterdemokrati, men opgaverne er fordelt eller valgt efter vores interesser, lyst, og evner. Det fungerer stort set og hvis vi har brug for hjælp, taler vi om det på vores familiemøder.

Far og hans styresystem

Fordi jeg er vokset op i en familie med far, mor og 6 søskende, er jeg vant til systemer – dvs. min fars systemer. Min far var direktør i et stort firma. For at bestride sådan en stilling og holde styr på arbejdsopgaver, var det nødvendig med en organisatorisk struktur. Den struktur kom også til gavn på den hjemmelige front.

Kvarterets børn syntes, at det var sjovt at være på besøg hos os. Der var altid nogen at lege med, så huset kom hurtigt til at ligne en regulær krigszone. Far udviklede et tavlesystem, eller retter sagt et omfangsrigt rengøringsskema, så vores hjem trods alt kom til at ligne en Ajax-reklame hver lørdag formiddag.

Opgaver på skift

Jeg har tit tænkt på skemaet og prøvet at visualisere det i mit hoved, men det er ikke lykkedes. Men jeg husker det som meget udførligt og smart lavet. 

Min far havde indgående beskrevet hver opgave, så vi var ikke i tvivl om hvad, der skulle gøres og hvordan. Lørdag morgen var det bare om at komme i gang med dagens opgave, så man hurtigt kunne komme ud og lege. Det var helt naturligt for os at bidrage til fælleskabet på den måde. Opgaverne roterede, så ingen følte sig snydt. 

Hvorfor er struktur en hjælp?

Min fars struktur har været til stor gavn for mig i mit arbejds- og privatliv. Det gør hverdagen lettere, fordi mine ting har faste pladser. Jeg bruger ikke tid og hjernekapacitet på f.eks. at lede efter mine nøgler, penge, kuglepenne osv. 

Strukturen og orden har jeg givet videre til min familie. Det er et stort plus, når jeg har en dreng på autisme-spektret og en mand, der er en ivrig samler. Vi har også en del aktiviteter og aftaler. Dem holder vi styr på via en stor kalender i entreen. Vi skriver, hvad vi skal – hvor og hvornår. Kalenderen giver os et fint overblik og dækker vores behov for struktur – ikke for meget og heller ikke for lidt.

Det er helt individuelt hvor udførligt et skema, man vil bruge. Det kommer helt an på, hvor mange opgaver I har og hvor stor jeres familie er. Opgaverne skal selvfølgelig gives i forhold til børns alder og udvikling, men selv små opgaver skaber forandring.

Har du brug for hjælp til dit barn eller viden om den pædagogiske tilgang, er du velkommen til at book en GRATIS 30 minutter samtale med mig. Skrive til mig på mail.

Jeg glæder mig til at høre fra dig!

/Karin Bonnesen